Welcome to the Archives of the Paul Rudolph Heritage Foundation. The purpose of this online database is to function as a tool for scholars, students, architects, preservationists, journalists and other interested parties. The archive consists of photographs, slides, articles and publications from Rudolph’s lifetime; physical drawings and models; personal photos and memorabilia; and contemporary photographs and articles.

Image rights are the responsibility of the user. Unless otherwise noted, images should be credited to the Paul Rudolph Heritage Foundation. Please speak with a representative of the Paul Rudolph Heritage Foundation before publishing photographs. Drawings, sketches and other materials at the Library of Congress are in the public domain, however the digital scan or photograph of the item still belongs to its creator. The copyright of any other items remains with the estate of Paul Rudolph and Ernst Wagner, founder of the Paul Rudolph Heritage Foundation.

Dana Creative Arts Center.jpg

LOCATION
Address: Lally Lane
City: Hamilton
State: New York
Zip Code: 13346
Nation: United States
Google Maps Address: 42.81685, -75.53876

STATUS
Type: Academic
Status: Built

TECHNICAL DATA
Date(s): 1963
Site Area:
Floor Area:
Height:
Floors (Above Ground):
Building Cost:

PROFESSIONAL TEAM
Client:
Architect: Paul Rudolph
Associate Architect: 
Landscape:
Structural:
MEP:
QS/PM:

SUPPLIERS
Contractor:
Subcontractor(s):

Charles H. Dana Creative Arts Center for Colgate University

The Colgate Theater has some of the features of an Elizabethan theater: four side stages (two levels on each side) and an apron that projects into the audience in a V form. The stage continues in front of the side stages, and along the sides of the audience. It is the level you actually enter on. Part of my notion is that when you enter the theater you are on the stage, and then you go down and take your seats.
— "The Changing Practice: Theaters." Progressive Architecture 46 (October 1965): 160-220
The scale of the building is increased by emphasizing the top floor, which is supported on three-storey high columns. The intervening space is filled with volumes which reflect the needs of the interior. Thus the building reads from a great distance across the magnificent, rolling hills in which it is placed. Automobiles and townspeople enter from the lower level through the porte-cochere, which is focused on the gold dome of the church at the top of the hill. Students will arrive by a bridge from the top of the hill down to the roof, and from there into an exhibition area at the center. The building recognizes the broad expanses and distant views on one side, the inward looking hill aspect on the other, and the importance of the roofscape.
— Paul Rudolph in Moholy-Nagy, Sibyl, and Gerhard Schwab. The Architecture of Paul Rudolph. New York: Praeger, 1970. P. 166

DRAWINGS - Design Drawings / Renderings

DRAWINGS - Construction Drawings

DRAWINGS - Shop Drawings

PHOTOS - Project Model

PHOTOS - During Construction

PHOTOS - Completed Project

PHOTOS - Current Conditions

LINKS FOR MORE INFORMATION

RELATED DOWNLOADS

PROJECT BIBLIOGRAPHY